Krijg je hoofdpijn van wijn?

14/09/2016 - 00:00

Krijg je hoofdpijn of een “dof hoofd” van wijn? Ja, dat kan. Omdat je té veel wijn hebt gedronken? Of omdat er te veel sulfiet in de wijn zat? Wel dat laatste is zeker een mogelijkheid.  Wanneer er te veel sulfiet in wijn zit, kan het hoofdpijn en zelfs misselijkheid veroorzaken. Bovendien remt het de werking af van vitamine B1, dat zorgt voor de neutralisatie van alcohol in het bloed.

BAR àPART Krijg je hoofdpijn van wijn?

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelterm voor zwavelstoffen en zit in wijn.

Bij de gisting van de wijn komt sulfiet van nature vrij en extra sulfiet kan door een wijnboer worden toegevoegd om de wijn tegen oxidatie te beschermen. Zo blijft de wijn fris en fruitig.

Bovendien voorkomt het dat ongewenste schimmels en bacteriën zich vormen in de wijn, waardoor de wijn zuiver blijft. In de massaproductie van wijn ligt de toegevoegde dosis van sulfiet veel hoger dan bij een wijnboer die bewust kwaliteit nastreeft.

Sulfietgehalte

Zoals vermeld zit er sulfiet in iedere wijn. Het hoogste gehalte zit in witte, zoete wijnen en (veel) minder in rode, droge wijnen.

De zoete wijnen met een hoog suikergehalte hebben de neiging om te hergisten, waardoor extra sulfiet vrij komt. Rode wijnen bevatten meer tannines, die op zich al anti-oxidanten zijn en die dus reeds beschermen tegen het oxideren van de wijn.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor dit bestanddeel. Bij wijnen met meer dan 10mg sulfiet/liter, moet dit algemeen vermeld staan op het etiket van de fles. Echter een juiste hoeveelheid wordt niet aangegeven. De maximale toegelaten hoeveelheid voor rode wijn bedraagt 160mg/liter en in witte wijn mag er max 210mg/liter aanwezig zijn.

Andere voedingswaren zoals gedroogd fruit of vruchtensappen bevatten véél meer sulfiet dan de maximaal toegelaten hoeveelheden voor wijn.

Kies voor kwaliteitswijn

Om het risico op hoofdpijn of een “dof hoofd” drastisch te verminderen, is het zeker aan te raden om te kiezen voor kwaliteitswijnen. Alle wijnen van BAR àPART zijn eigenhandig geselecteerd. We importeren ze uit wijndomeinen waar de vakkennis leidt tot goede producten met de juiste prijs/kwaliteitsverhouding. En daar willen wij garant voor staan.

Echter opgelet… ken uw grenzen. Te veel is té veel, hoe goed de kwaliteit dan ook mag zijn ;-)